“Psychosomatische fysiotherapie biedt uitkomst bij vermoeidheid, spanning of pijnklachten”
Heeft u er wel eens bij stilgestaan waarom de ene lichamelijk klacht sneller herstelt dan de andere? Stress of andere emoties kunnen hier een grote rol in spelen. Als fysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut sta ik, samen met mijn collega, stil bij het verband tussen lichaam en geest en waarom bepaalde klachten niet verdwijnen bij behandeling van alleen het lichamelijke aspect. In mijn nieuwe blog geef ik een kijkje in de keuken van psychosomatische fysiotherapie bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie en vertel ik u meer over mijn vak.
Psychosomatische fysiotherapie
Misschien herkent u het wel… u heeft bijvoorbeeld een date maar krijgt geen hap door uw keel. Stress en spanning kunnen zorgen voor hoofd- en/of buikpijn, maar hebben ook invloed op uw eetlust. “Doordat klachten als somberheid en stress gepaard gaan met lichamelijke problemen ging ik op zoek naar handvatten die ik kon gebruiken tijdens mijn behandelingen. Daarom heb ik er voor gekozen om mij te specialiseren in de opleiding psychosomatiek. Tot op heden ben ik super blij dat ik deze keuze toentertijd gemaakt heb en vertel u hier dan ook graag meer over.”
“Als (psychosomatisch)therapeut probeer ik mee te bewegen met de behoefte van mijn patiënten. Één van de uitdagingen in mijn werk is het aanvoelen van mijn patiënten. Iedereen is anders en elke benadering is dan ook anders. Soms vindt een patiënt het prettig om zelf meer de leiding te nemen, terwijl iemand anders het juist weer heel prettig vindt om vooral mijn aanwijzingen te volgen.”
Wanneer kunt u terecht voor psychosomatische therapie?
Wanneer u last heeft van lichamelijke klachten die samenhangen met stress of andere mentale problemen zoals somberheid of angst kunt u bij een psychosomatisch fysiotherapeut terecht. Ook voor mensen met chronische klachten welke langer aanhouden dan drie maanden zonder echte duidelijke oorzaak hebben baat bij psychosomatische fysiotherapie. “Langdurige pijn heeft vaak invloed op allerlei gebieden. Denk hierbij aan uw gemoedstoestand en uw sociaal- en zakelijke leven. Doordat langdurige pijn invloed heeft op zulke belangrijke zaken, is het nog lastiger om dit controleerbaar te maken en te behandelen. Mijn doel en uitdaging is om dit samen met u te realiseren.”
Uw psychosomatiek behandeling bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie
“ Een van de factoren die centraal staat in mijn behandeling is plezier, omdat de klachten waar mensen mee binnen komen vaak al best zwaar zijn. Om uw behandeling dragelijk te maken, bent u als patiënt de regisseur en zoeken we samen naar activiteiten, onderwerpen en oefeningen die u leuk vindt.”
Binnen psychosomatische therapie zijn er verschillende behandelvormen die het een brede therapievorm maken. Hierbij kunt u denken aan adem- en ontspanningstherapie, runningtherapie, of gespreksvormen die helpen bij het omgaan met piekeren of sociale druk. Ongeacht de therapievorm, begint uw behandeling bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie met een intake:
“Tijdens het intakegesprek en het onderzoek breng ik uw klacht en situatie in kaart.
Het doel hiervan is om alle factoren die mogelijk een positieve of negatieve invloed hebben op uw klachten te signaleren. Daarna bepalen we samen een passende behandelstrategie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat we beginnen met uitleg over pijn of stress, om te zorgen dat u uw klachten goed begrijpt. Het komt ook vaak voor dat mijn patiënten hun lichamelijke signalen moeilijk oppikken waardoor ze vaak over grenzen gaan of grenzen niet aan durven te geven naar anderen. Het lichaam wil ons met deze signalen vaak duidelijk maken dat we een stapje terug moeten doen dus het is belangrijk om hier tijdig bewust van te zijn en op te reageren. Dit bewustzijn van ons lichaam kunnen we middels oefeningen vergroten!“
Het doel van een behandeltraject bij psychosomatische fysiotherapie
“Wanneer het blijkt dat een patiënt kan toepassen wat hij of zij heeft geleerd bij mij in de behandelingen, geeft mij dit enorm veel voldoening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de positiviteit die een patiënt krijgt wanneer hij of zij een keer gaat wandelen in plaats van het huishouden te doen. Of wanneer iemand merkt dat hij meer energie krijgt door het aangeven van grenzen bij mensen om hem of haar heen. Dit geeft aan dat patiënten bepaalde situaties zelf onder controle gaan krijgen waardoor ze dus uiteindelijk zelf hun gezondheidstoestand optimaal kunnen houden en monitoren. Het behalen van dit resultaat is tijdens de behandeltrajecten die ik met een patiënt aan ga, mijn ultieme doel.”
Samenwerking met andere disciplines
“Binnen het psychosomatische deel van mijn werk, werk ik indien nodig graag samen met andere disciplines zoals psychologen en/of praktijkondersteuners van de huisarts. Wanneer zij patiënten zien met veel lichamelijke klachten sturen zij door naar mij. Dit gebeurt overigens ook andersom. Wanneer bij één van mijn patiënten de psychische problematiek overheerst, adviseer ik een praktijkondersteuner of een psycholoog. Wat hierbij erg belangrijk is, is dat u als patiënt uiteindelijk bepaald welke behandeling u aangaat en welke niet. De praktijkondersteuner, de psycholoog of ikzelf kunnen hierin slechts adviseren.”
“Naast het samenwerken met praktijkondersteuner of een psycholoog lijkt het mij fantastisch om meer psychosomatisch fysiotherapeuten toe te voegen aan het team van Rembrandt Fysio & revalidatie. Samen met deze therapeuten wil ik kijken hoe wij onze positie binnen de zorg in onze omgeving kunnen gaan versterken. Op dit moment zijn er naar mijn idee nog te veel mensen, maar helaas ook zorgverleners, nog onbekend met psychosomatische fysiotherapie en wat dit voor iemand kan betekenen. Ook wil ik in de toekomst preventief bijdragen aan het terugdringen van bijvoorbeeld stress- en burnout klachten. Dit zou bijvoorbeeld kunnen binnen bedrijven of organisaties.”
Tip bij vermoeidheid, spanning of pijn
Tot slot heb ik nog een tip voor u: Neem lichamelijke signalen zoals vermoeidheid, spanning of pijn serieus! Bij psychosomatische klachten helpt de gedachte “gaat wel weer over ’’ absoluut niet. Uw lichaam heeft namelijk een doel met het afgeven van die signalen. Het wilt namelijk dat u wat rustiger aan gaat doen en voor u zelf kiest, hartstikke handig dus! Hierdoor kan uw lichaam namelijk herstellen en zal uiteindelijk uw energieniveau weer toenemen, zodat u weer die dingen kunt doen waar u blij van wordt!
Vermoeidheid, spanning of pijnklachten? Neem contact met ons op.
Blijft u last hebben van vermoeidheidsklachten, spanning of pijn? En heeft u moeite met het ‘serieus nemen’ hiervan en weet u ook niet hoe dit wel kunt doen? Marjolein of een van haar collega’s helpt u hier graag bij. Bel 0318 512 548 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@pmirembrandt.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.