NieuwsVrouw in een roze shirt met bril op probeert met behulp van de fysiotherapie te slapen en haar hoofdpijn te verhelpen.

Een goede nachtrust doet wonderen, dat weten we allemaal. Maar volgens het CBS heeft één op de vijf Nederlanders slaapproblemen. Een slechte nachtrust verstoort niet alleen de werking van de hersenen, maar ook van het lichaam. De dag daarop functioneren mensen slechter en het heeft ook nog eens invloed op de gemoedstand. Het is dus ontzettend belangrijk om een goede slaapkwaliteit te behouden. Bent u een slechte slaper? Wij geven u graag wat meer informatie en wat tips om beter te slapen.

 

Wat is het belang van slapen?

Een mens kan niet zonder slaap. Het zorgt er namelijk voor dat ons lichaam en onze hersenen worden ‘gereset’. Zo kunnen ze de volgende dag er weer vol energie tegenaan. 

 

Wat gebeurt er tijdens onze slaap?

Tijdens het slapen worden al onze indrukken van de dag door onze hersenen verwerkt en gaan de hersenen verschillende slaapstadia langs. Via het hersenvocht voeren onze hersenen afvalstoffen af tijdens de diepe slaap. Ook in ons lichaam is er van alles aan de hand. Zo zorgt onze lever ervoor dat ons bloedsuikergehalte gereguleerd wordt  in onze slaap.

 

Wat is het effect van langdurig slaaptekort

Heeft u al langere tijd last van slaaptekort of een slechte nachtrust? Dan kan dit invloed op uw gezondheid hebben. Zo krijgt u sneller last van problemen met uw concentratie, geheugen en reactievermogen. Ook lichamelijk kunt u verschillende klachten ervaren. Zo zorgt slaaptekort voor een vergrote kans op hartziektes en diabetes, overgewicht en vruchtbaarheidsproblemen.

 

Tips om uw slaap te verbeteren 

  1. Wees geen snoozer. Snoozen heeft geen positieve werking op uw slaap. Door te snoozen verlengt u namelijk de overgangsfase van uw slaap naar het wakker worden. Hierdoor blijft u een duf gevoel behouden. Een simpele tip om het snoozen af te leren is om uw telefoon of wekker ver van u vandaan te zetten, zodat u uit bed moet komen om deze uit te zetten.
  2. Sporten voor het slapengaan? Liever niet! Hierdoor wordt u namelijk wakker en actief van. Het is in dit geval beter om het wat rustiger aan te doen. U kunt wel een wandeling maken. Probeer overdag te wisselen tussen inspanning en rust.
  3. Let op uw eten en drinken voor het slapen gaan. Drankjes als koffie, cola en energiedrankjes kunt u maar beter laten staan. Cafeïne is ongeveer vijf uur na inname nog actief in uw lichaam. Heeft u alcohol gedronken of vet gegeten? Dan heeft u meer kans op een onrustige en onregelmatige slaap.

 

Slaapoefentherapie

Voor slaapproblemen kunt u baat hebben bij slaapoefentherapie. Samen met de slaapoefentherapeut Rianne Doorn gaat u werken aan de duur, kwaliteit en het tijdstip van uw slaap. Samen neemt u zowel uw dag als nacht onder de loep. Slaapoefentherapie richt zich met name op ‘zachte’ slaapproblemen zoals slapeloosheid, extreme slaperigheid en bioritme problematiek. Slaapoefentherapie helpt bij de volgende aandoeningen:

 

  • Moeite met slapen
  • Doorslapen
  • Te vroeg wakker worden
  • Vermoeidheidsklachten
  • Concentratieproblemen
  • Een kort lontje
  • Vergeetachtigheid
  • Doemdenken

 

Heeft u slaapproblemen en wilt u advies of begeleiding? Neem dan contact met ons op

Ervaart u slaapproblemen? Dan kunt u contact met ons opnemen. U kunt zowel bellen naar 088 0509999 of een mail sturen naar info@pmirembrandt.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.