Spierpijn in uw rug, schouders of nek? Dat kan door stress komen!
Heeft u regelmatig last van rugpijn? Of staan de spieren in uw nek gespannen? Dan kan het goed zijn dat u misschien ongemerkt veel stress ervaart. Dat stress nadelige gevolgen heeft voor ons lichaam wist u waarschijnlijk al. Veel mensen worden bijvoorbeeld moe, krijgen hoofdpijn of hebben minder of juist meer zin in eten. Maar wist u ook al dat stress kan zorgen voor spierpijn? In deze blog leggen we uit wat er in uw lichaam gebeurt en wat u zelf kunt doen om de spierpijn te verminderen.
Wat gebeurt er in uw lichaam door stress?
Stress heeft een grote invloed op ons lichaam. Naast het vaak herkenbare opgejaagde gevoel, gebeurt er lichamelijk nog een stuk meer. Door stress stijgt uw hartslag en gaat u sneller ademhalen. Daarnaast produceert uw lichaam het stresshormoon Cortisol. Vaak gaan de klachten snel weer over als u wat gekalmeerd bent. Als u echter voor langere periode stress ervaart kan uw lichaam niet goed meer herstellen en zult u dit ook op fysiek gebied merken.
Lichamelijke symptomen van langdurige stress:
- Vermoeidheid
- Buikpijn en verstoring van de spijsvertering
- Hoofdpijn
- Verhoogde spierspanning, in bijvoorbeeld uw rug, schouders en nek
Spierpijn door verhoogde spierspanning
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Spierpijn in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord.
Verminder spierpijn door stress met onze 3 tips
Tip 1: Kom in beweging!
Door stress heeft u wellicht minder energie en de spierpijn nodigt niet uit tot bewegen. Juist in dit geval is het belangrijk om dat wel te doen! Beweging zorgt voor een goede doorbloeding en helpt uw spieren weer los te maken. Het zorgt er ook voor dat uw spieren nadien weer beter kunnen ontspannen. Een positief gevolg van beweging is ook de productie van Endorfine in uw lichaam; het hormoon dat voor een geluksgevoel zorgt. Sta dus op van de bank en ga een fijne wandeling maken! Of zet uzelf ertoe om een uurtje schoon te maken in huis.
Tip 2: Zorg voor genoeg ontspanning
Dat uw lichaam beweging nodig heeft tegen spierpijn door stress, betekent niet dat u altijd ‘aan moet staan’. Zowel fysiek als mentaal hebben we ook op tijd ontspanning nodig om te kunnen herstellen. Heeft u moeite met genoeg ontspannen? Probeer dan eens een ontspanningsoefening, een rustige yoga sessie of een mindfulness training.
Tip 3: Slaap voldoende
Tijdens onze slaap herstellen en ontspannen onze spieren. Genoeg slaap zorgt er ook voor dat u beter uitgerust bent en dat u mentaal meer aankunt. In alle opzichten is goed en voldoende slapen dus belangrijk bij stress. Heeft u moeite met in slaap vallen? Probeer eens te luisteren naar rustgevende slaapgeluiden en ontspan helemaal. Download de app voor iOs of Android.
Psychosomatische fysiotherapie bij stress
Wilt u hulp bij het oplossen van langdurige stress gerelateerde klachten? Dan kan psychosomatische fysiotherapie een uitkomst bieden. Psychosomatiek is gericht op ontspanning en uw ademhaling en pakt lichamelijke klachten aan die door stress worden veroorzaakt. Het helpt u stress te verminderen en onder controle te krijgen, waardoor vaak uw klachten ook afnemen. Lees hier meer over onze psychosomatische therapie.
Hulp nodig bij het verminderen van spierpijn door stress?
Wilt u graag meer informatie over onze behandelmogelijkheden bij spierpijn en stress? Onze fysiotherapeuten helpen u graag! Neem contact met ons op door te bellen naar 088 0509999 of via e-mail: info@pmirembrandt.nl. U kunt ook het contactformulier op onze website invullen.