In deze tijd van de coronacrisis wordt er veel alternatief gesport, zoals ook al in de vorige blogs aan bod is gekomen. Door de verandering van activiteiten kan het zijn dat de spieren een verhoogde spierspanning of stijfheid krijgen. Normaal gesproken kunnen wij als fysiotherapeut die klachten verhelpen door onder andere triggerpoint behandeling, dry needling of tapen toe te passen.
Het verminderen van klachten
Gelukkig kun je er zelf ook wat aan doen om deze klachten te verminderen of zelfs te voorkomen, wat natuurlijk fijn is nu je niet bij de fysiotherapeut terecht kunt. Eerder is er al geschreven over de verantwoorde opbouw van trainingen. Naast het hebben van deze kennis is het ook belangrijk dat je net als topsporters je lijf goed verzorgd om de kleine pijntjes te voorkomen. Dat betekent rekken en strekken, een goede warming up doen en een minder bekende methode; het gebruiken van een foamroller. Over deze methodes is de wetenschap positief, als middel om in te zetten ter behandeling en preventie van klachten. Met name de combinatie van bovenstaande opties lijkt goede resultaten op te leveren. In figuur 1 zijn de resultaten heel mooi weergegeven.
Foamroller bij spierklachten
Maar wat is nou een foamroller? Een foamroller is een koker met een schuimachtige geblokte structuur. Je hebt ze vast wel eens ergens zien liggen. Ze kosten ongeveer 30,- euro en je kunt er bijna al je spieren mee behandelen. Het kost niet veel tijd (± 10 min) als je het regelmatig even doet, rondom je training. Er is zelfs al een verbetering van pijn en flexibiliteit bij 2-3 sets van 30-60 seconde per spiergroep.
Je gebruikt de foamroller om de spier losser te maken, door een vorm van zelfmassage. De spier en bindweefsel gaan door middel van training, blessures of een slechte houding abnormaal verkrampen, waardoor knopen ontstaan. Met behulp van de foamroller is het mogelijk om deze knopen aan te pakken en te verminderen. Je gebruikt je eigen lichaam om de druk op te voeren op de gespannen spieren en op deze manier masseer je die spanning dan weg.
Zelfmanagement voor betere (sport)prestaties
Mijn mening is dat wanneer je beter wilt worden in de sport die je doet, je grenzen zult moeten verleggen. Dat betekent een toenemende belasting op je lijf. Wanneer je fit en gezond bent door genoeg te eten en te slapen én je materiaal (dus ook je lijf) goed verzorgd is, ben je in staat om goede prestaties te leveren.
Mocht je tips voor een goede warming-up willen, uitleg over gebruik van de foamroller of andere blessurepreventie tips kun je uiteraard mailen naar rheestermans@pmirembrandt.nl en leg ik het je graag uit.
Sportieve groet,
Roel Heestermans – sportfysiotherapeut